• Architect house Bury St Edmunds
  • Architect house Bury St Edmunds
  • Architect house Bury St Edmunds
  • Architect house Bury St Edmunds
  • Energy efficient house in Bury St Edmunds by Douglas Architects
  • Energy efficient house in Bury St Edmunds by Douglas Architects
  • New house in Bury St Edmunds by Douglas Architects
  • Energy efficient house in Bury St Edmunds by Douglas Architects

Nearly New House in Bury St Edmunds

We have taken this project on as our second in-house mini-development where we are substantially renovating and extending the existing house on the site.  Planning permission has been granted and work started on site in July this year.

The existing building is located on a narrow plot on a residential street in Bury St Edmunds, Suffolk. It is a small three bedroom detached house with split-levels on both of its two floors. The building is not pretty and the layout is difficult. Seen from the street, it looks like a not-too-distant cousin of an electricity sub-station.

We felt from the start that a solid, heavy structure at ground floor with a lighter, separated shed like structure at first floor level would work well on this site: It seemed to work with the sloped terrain and with the narrow street frontage between our two neighbours.

Having decided to keep the existing structure, rather than demolish it and re-built something bigger, we started to consider how insulation could be added to improve the thermal capacity of the external walls. We retro-fitted Supafill insulation into the existing cavity and by adding insulated render to the outside face of the external walls at first floor level, the original concept of the heavy base and separated upper story remains intact.

 The new roof will present the biggest and most welcome change to the appearance of the building and it will also result in a massive increase in thermal performance of the building.

The project is due for completion in Spring 2021.

  • Date 30 Jul 2020
  • Tags Houses